6 činjenica o tabletama protiv alkoholizma

03/14/2019

  1. Uprkos činjenici da je lečenje od alkoholizma daleko efikasnije uz upotrebu odgovarajućih lekova, doktori često odbijaju da ih prepišu pacijentima. Ovo se objašnjava uticajem tradicionalne medicine, gde se doktori obučavaju da koriste zastarele metode i terapije. Prema istraživanjima, svega 10% stanovništva ima pristup medikamentima za lečenje alkoholizma.
  2. Prvi odobreni lek koji se koristio u ove svrhe bio je disulfiram, poznat i pod imenom Antabus. Pozitivni efekti disulfirama u svrsi borbe protiv bolesti zavisnosti od alkohola su otkriveni početkom prošlog veka, da bi konačno odobrenje o upotrebi istog usledilo 1951. godine.
  3. Pored izuzetnih rezultata u borbi protiv alkoholizma, ovi lekovi su takođe delotvorni i u tretmanima lečenja zavisnosti od narkotika.
  4. Istraživanje koje je pratilo rezultate 13 klinika za lečenje zavisnosti i 180 pacijenata pokazalo je da je stopa recidiva daleko manja kod osoba koje su koristile lekove “za”alkoholizam u poređenju sa onima koje su pokušale samostalno odvikavanje bez medikamenata. Rezultati su sakupljeni 7 godina nakon što su pacijenti napustili kliniku.
  5. Efekti lekova protiv alkoholizma se osećaju do dve nedelje nakon poslednjeg uzimanja. Nije moguće obustaviti uzimanje medikamenata i potom se sledeći dan vratiti konzumiranju alkohola, negativne reakcije će i dalje biti prisutne. Ovaj period mirovanja daje šansu osobama da ponovo skupe hrabrost i vrate se redovnim terapijama ili nađu pomoć.
  6. Neophodno je sačekati da alkohol potpuno napusti organizam pre korišćenja određenih vrsta lekova. U suprotnom, javljaju se burne reakcije koje mogu dovesti do određenih zdravstvenih komplikacija. Iz tih razloga, odvikavanje je najbolje sprovesti na klinikama za lečenje zavisnosti, gde se terapija odvija u kontrolisanim uslovima.
Izvor: https://alkoholizam.home.blog/2019/03/14/6-cinjenica-o-lekovima-protiv-alkoholizma

0 Comments Add your own

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds