Proces lečenja od alkoholizma lekovima

03/22/2019

 

Proces lečenja od alkoholizma lekovima 

Nakon eliminacije alkohola iz organizma, pristupa se sledećem koraku terapije, odnosno upotrebi lekova. U slučajevima kada osoba nije prošla kroz detoksifikaciju, javljaju se brojne poteškoće, uključujući mučnine, povraćanje i glavobolje. Nekada ovi simptomi mogu biti toliko izraženi da se porede sa trovanjem od hrane.

Dok određeni lekovi poput disulfirama izazivaju nalete mučnine pri konzumiranju alkohola, na taj način stvarajući gađenje prema ovoj supstanci, moderniji medikamenti kao što je naltrekson imaju drugačije delovanje.

Naltrekson služi kao blokator, vezujući se za neurotransmitere u mozgu, na taj način blokirajući efekte alkohola i opijata. Po primanju vakcine ili čipa koji sadrži ovaj medikament, osobe više nisu u stanju da osete euforiju izazvanu alkoholom.

Štaviše, pored efikasne blokade, implant naltreksona takođe dokazano umanjuje želju za alkoholom. Osobe više ne osećaju potrebu za konzumiranjem, nestaje „crv u glavi“ koji ih je ranije uvek terao da se vrate svojim lošim navikama. Ponovo startuje proizvodnja endorfina, osobe prijavljuju da osećaju sreću u svakodnevnom životu, daleko od uticaja alkohola.

Ipak, iako medikamenti daju odlične rezultate, lečenje alkoholizma je dugotrajan proces koji zahteva i upotrebu ličnih i grupnih psihoterapija, kao i net i informacionih terapija. Uz pomoć kompletnih tretmana i podršku porodice, šanse za potpunim oporavkom eksponencijalno rastu.

Čak i nakon izlečenja, preporučuju se mesečne kontrole, tokom kojih se prati psihofizičko stanje osobe i primenjuje korekcija terapije, ukoliko je to neophodno. Lečenje od alkohola se smatra uspešnim kada se zavisnost pobedi na podsvesnom nivou i postigne kompletna psihološka stabilnost.

Preuzeto sa: https://zavisnost-alkoholizam.my-free.website/pocetna/proces-le%C4%8Denja-od-alkoholizma-lekovima 

0 Comments Add your own

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds