6 činjenica o tabletama protiv alkoholizma

  1. Uprkos činjenici da je lečenje od alkoholizma daleko efikasnije uz upotrebu odgovarajućih lekova, doktori često odbijaju da ih prepišu pacijentima. Ovo se objašnjava uticajem tradicionalne medicine, gde se doktori obučavaju da koriste zastarele metode i terapije. Prema istraživanjima, svega 10% stanovništva ima pristup medikamentima za lečenje alkoholizma.
  2. Prvi odobreni lek koji se koristio u ove svrhe bio je disulfiram, poznat i pod imenom Antabus. Pozitivni efekti disulfirama u svrsi borbe protiv bolesti zavisnosti od alkohola su otkriveni početkom prošlog veka, da bi konačno odobrenje o upotrebi istog usledilo 1951. godine.
  3. Pored izuzetnih rezultata u borbi protiv alkoholizma, ovi lekovi su takođe delotvorni i u tretmanima lečenja zavisnosti od narkotika.
  4. Istraživanje koje je pratilo rezultate 13 klinika za lečenje zavisnosti i 180 pacijenata pokazalo je da je stopa recidiva daleko manja kod osoba koje su koristile lekove “za”alkoholizam u poređenju sa onima koje su pokušale samostalno odvikavanje bez medikamenata. Rezultati su sakupljeni 7 godina nakon što su pacijenti napustili kliniku.
  5. Efekti lekova protiv alkoholizma se osećaju do dve nedelje nakon poslednjeg uzimanja. Nije moguće obustaviti uzimanje medikamenata i potom se sledeći dan vratiti konzumiranju alkohola, negativne reakcije će i dalje biti prisutne. Ovaj period mirovanja daje šansu osobama da ponovo skupe hrabrost i vrate se redovnim terapijama ili nađu pomoć.
  6. Neophodno je sačekati da alkohol potpuno napusti organizam pre korišćenja određenih vrsta lekova. U suprotnom, javljaju se burne reakcije koje mogu dovesti do određenih zdravstvenih komplikacija. Iz tih razloga, odvikavanje je najbolje sprovesti na klinikama za lečenje zavisnosti, gde se terapija odvija u kontrolisanim uslovima.
Izvor: https://alkoholizam.home.blog/2019/03/14/6-cinjenica-o-lekovima-protiv-alkoholizma

Comments (0) Posted to Alkoholizam 03/14/2019 Edit

Lečenje od alkoholizma lekovima


Lek protiv alkoholizma
Gde se tačno povlači linija između osobe koja samo želi da se provede ili odagna tugu uz pomoć pića i zavisnika od alkohola? Lečenje alkoholizma je neretko tek poslednji korak koje osobe preduzimaju kada shvate da su narušili svoje fizičko i mentalno zdravlje.

Pored samih zavisnika, bolest zavisnosti od alkoholizma takođe utiče i na njima bliske članove porodice, tako razarajući mehanizme podrške koji igraju važnu ulogu u procesu oporavka. Osobe koje se muče za zavisnošću od alkohola obično smatraju da mogu samostalno da se izbore sa ovim problemom. U njihovim očima, lečenje od alkohola je jednostavan proces, sebi i drugima govore da mogu da prestanu kad god to požele.
 
Nažalost, realnost je sasvim drugačija. Lečenje od alkoholizma je najbolje obaviti u stručnim klinikama za lečenje bolesti zavisnosti, gde se rezultati postižu uz primenu modernih terapija (averzivna i  N.E.T. terapija). Iako ne postoji jedna magična tableta od alkohola i alkoholizma koja bi preko noći otklonila sve negativne simptome zavisnosti, lečenje od alkohola je daleko jednostavnije uz upotrebu odgovarajućih medikamenata, koji isključivo mogu biti prepisani po savetu doktora.
 
Na dugoročnom planu, neophodno je ostvariti psihičku stabilnost kako bi osoba uspela pobediti alkoholizam jednom za svagda. Glavni cilj terapija je nestajanje želje za alkoholom, a to se u najkraćem roku postiže upravo korišćenjem medikamenata.
 
Izvor: https://alkoholizamalkoholicaralkohol.blogspot.com/2019/03/lecenje-alkoholizma-lekovima.html 

Comments (0) Posted to Alkoholizam 03/07/2019 Edit


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds