Alkoholizam kod mladih u Srbiji

04/17/2019

 Alkoholizam kod mladih u Srbiji je u stalnom porastu, a podaci iz prošle godine su itekako zabrinjavajući. Prateći rezultate istraživanja sprovedenih u Institutu za zaštitu zdravlja „Batut“, vidimo da je prosečna starost tinejdžera koji prolazi kroz prvo pijanstvo u Srbiji spuštena na 13 godina.

Laka dostupnost alkoholnih pića ili uticaj lošeg društva ne mogu biti jedini uzroci koji dovode do alkoholizma. Ponekad problemi kreću iz same porodice. Roditelji često nisu svesni činjenice da se deca ugledaju na njih. Misle da par čaša vina uz večeru ili piva uz utakmicu ne škode nikome, ali na taj način daju loš primer tinejdžerima.

Povučeni željom za odrastanjem, mladi ljudi smatraju da će ih konzumiranje alkohola učiniti prihvaćenim među vršnjacima, a neretko i povezuju alkohol sa dobrim provodom. Iz razloga što mladi nemaju izgrađenu ličnost, podložni su uticajima sa strane. Voljni su da eksperimentišu i probaju nove stvari, potpuno nesvesni opasnosti koja prati takvo ponašanje.

Često posećuju zabave gde su pića na dohvat ruke, a kako bi prevazišli stidljivost, iznova se okreću alkoholu. Tinejdžeri su takođe skloni buntovnom ponašanju, a alkohol koriste kao način pobune protiv roditelja i okoline.

0 Comments Add your own

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds