Najefikasnije metode lečenja bolesti alkoholizma

04/16/2019

Lecenje alkoholizma
 
Alkoholizam se najlakše leči ukoliko se otkrije u početnim stadijumima. Tada je još moguće sprovesti kratke intervencije koje donose povoljne rezultate. Kroz pojedinačne i grupne psihoterapije, osobi se saopštavaju posledice preteranog konzumiranja alkohola, definiše se jasan plan i program lečenja, a usput pružaju ohrabrenje i neophodna podrška.
 
Nažalost, u situacijama kada osoba već oseća određenu zavisnost od alkohola, ovakve intervencije nisu efikasne. Usled dugogodišnjeg alkoholizma, osoba razvija simptome psihičke i fizičke zavisnosti i tada je radikalnije lečenje neophodno kako bi se postigli očekivani rezultati.
 
Samostalna apstinencija nije izvodljiva u ovim slučajevima. Kliničko lečenje započinje dijagnostikom, tokom koje se vrši detaljno ispitivanje psihofizičkog stanja osobe. Nakon dobijenih rezutata, određuje se specijalni program oporavka za svakog pacijenta.
 
Izlečenje bolesti zavisnosti od alkohola je moguće uz stručnu pomoć i upotrebu specijalnih medikamenata, koji inicijalno umanjuju simptome apstiencijalne krize. Kako osoba napreduje u oporavku, postepeno se uvode dodatni medikamenti koji pomažu u eliminisanju želje za alkoholom. Po završetku uspešnog lečenja, osoba ne sme osećati simptome krize. Umesto toga, radi se na stvaranju zdravih navika koje će vremenom dovesti do potpunog oporavka i života van upotrebe alkohola.

0 Comments Add your own

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds