Alkoholizam bolest zavisnosti

04/15/2019

Alkoholizam kao bolest zavisnosti 

Istraživanje iz 2004. godine je pokazalo da 23 miliona Evropljana ima probleme sa zavisnošću od alkohola. Još frapantniji podatak je iznos finansijske štete uzrokovane ovom bolešću, koja je bila procenjena na 68 milijardi evra.

Alkohol je legalna psihoaktivna supstanca. Iako je konzumiranje zakonom zabranjeno za osobe mlađe od 18 godina, nije jednostavno sprovesti ove odredbe u delo. Usled toga, osobe veoma rano dolaze u kontakt sa alkoholnim pićima, najčešće još u ranim tinejdžerskim godinama. Tada je rizik od razvijanja zavisnosti 40% veći u odnosu na osobe koje sa konzumiranjem alkohola krenu u zrelijim godinama.

Već sat vremena nakon konzumiranja, u krvotok dospeva 70% unetog alkohola. Ova supstanca se gotovo kompletno metaboliše u jetri, te preterano konzumiranje ubrzo izaziva nepovratna oštećenja. Pošto se alkohol iz organizma izbacuje preko bubrega, pluća i kože, i ostali vitalni organi su u opasnosti.

U slučaju hroničnog alkoholizma, organizam se adaptira na alkohol kao na normalno stanje. Nažalost, u situacijama kada ova supstanca nije prisutna u sistemu, osoba oseća niz neprijatnosti. Ovo stanje je poznato pod nazivom apstinencijalna kriza.

Pored hroničnih bolesti koje se neretko javljaju usled preteranog konzumiranja pića, zavisnici od alkohola su takođe u uvećanom riziku od traumatskih povreda. Usled oslabljenih moći rasuđivanja i usporenih motoričkih funkcija, osobe su sklonije padovima, koji mogu rezultirati ozbiljnijim povredama. Izuzetno je opasna i vožnja u alkoholisanom stanju, kako za samu osobu, tako i za druge učesnike u saobraćaju.

Alkohol utiče na neurotransmiterske sisteme, a nakon dugotrajnog unosa receptori gube senzitivnost. Redukuje se oslobađanje dopamina, prirodnog hormona sreće. Osobe ne osećaju radost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, gube zainteresovanost za svoje obaveze, postaju hladni prema članovima porodice a konstantno se bore i sa anksioznošću.

Psihički poremećaji usko povezani za alkoholizmom su:

 

 

U slučajevima gde su prisutni i alkoholizam i određeno mentalno oboljenje, stanje se naziva dualna dijagnoza. Nekada je alkoholizam primarna bolest, gde se psihičko oboljenje javilo usled preterane upotrebe alkohola. U dugim situacijama, psihičko oboljenje je već prisutno, a osobe se okreću alkoholu ne bi li sebi olakšali svakodnevni život i ublažili simptome.

0 Comments Add your own

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me


Around here

Categories

Moji linkovi

Generalna

Feeds